DOMEINNAAM


WAT IS EEN DOMEINNAAM?
Het huis waarin u woont heeft een adres, net als het bedrijf waar u werkt. En dat is maar goed ook. Adressen maken personen en instellingen overal ter wereld vindbaar.
Op internet werkt het niet anders. Om een website te kunnen vinden, heeft u het adres van die site nodig.
Een adres op internet wordt een domeinnaam genoemd.

CIJFERS EN LETTERS
Domeinnamen zijn uitgevonden om het internet gebruiksvriendelijk te maken. Alle computers en servers die verbonden zijn met internet communiceren met elkaar via IP-nummers. Achter iedere domeinnaam op internet gaat een IP-nummer schuil. Wanneer u een website bezoekt, bijvoorbeeld google.be, maakt uw PC een verbinding met het unieke IP-nummer van deze site. Alhoewel computers uitstekend overweg kunnen met cijferreeksen, kunnen mensen dat een stuk minder goed. Logisch, want een IP-nummer is erg lang en daardoor nauwelijks te onthouden. Vandaar dat er voor is gekozen om de nummers te koppelen aan echte namen.
Een domeinnaam is dus een begrijpelijk, vindbaar internetadres dat verbonden is aan een technische cijferreeks.

OPBOUW
Een domeinnaam valt uiteen in twee onderdelen: een naamgedeelte (ook wel Second-Level Domain of SLD genoemd) en een extensie (een TLD of Top-Level Domain). In de domeinnaam voorbeeld.be is 'voorbeeld' dus de naam, en '.be' de extensie. Het volledige adres van een website dat in de browser vermeld staat (in het geval van deze site dus https://www.m-webdesign.be), wordt een URL genoemd.

BEPERKT HOUDBAAR
Wanneer iemand een domeinnaam registreert, betekent dit dat hij/zij voor een bepaalde periode het exclusieve gebruiksrecht van de naam krijgt. De betreffende persoon wordt dus niet de permanente eigenaar van de domeinnaam. Na een bepaalde periode moet de registratie worden verlengd. De meeste internetproviders doen dit overigens automatisch. Maar registranten kunnen hun gebruiksrecht natuurlijk ook verkopen of simpelweg niet verlengen. In dat laatste geval kan de domeinnaam weer door een andere geïnteresseerde worden geclaimed.

Adres

M-webdesign
Pannenhuistraat 23/1
9190 Stekene 


Contact 

Email: info@m-webdesign.be
Telefoon +32 (0) 485 51 50 20 
BTW: BE 0864.023.045

Openingsuren

ma-vrij: 09u00'-18u00'
Za:          09u00'-12u00'
     Zondag gesloten

Created with Mobirise ‌

Free Offline Web Page Software